Incalzirea gazonului pentru terenurile de fotbal

incalzirea gazonului terenurilor sportive

Incalzirea gazonului

Instalarea cablurilor de incalzire de la Helix in structura solului terenurilor de fotbal permite utilizarea acestora pe parcursul intregului an. Incalzirea gazonului intareste radacinile stratului de gazon si abilitatea acestuia de a rezista la utilizari intense.

Mai mult, existenta unui sistem de incalzire a gazonului este prezenta in normele UEFA si FRF ce trebuie respectate de catre terenurile acreditate.

Avantajele sistemelor Helix de incalzire a gazonului

  • stimuleaza cresterea gazonului si calitatea acestuia
  • prelungeste perioda in care poate fi utilizat terenul de fotbal
  • mbunatateste eficienta sistemului de drenare a gazonului
  • scurteaza timpul de topire a ghetii si a zapezii acumulate pe teren
  • potrivit atat terenurilor existente cat si proiectelor noi

Puterea instalata a sistemului electric pentru incalzirea gazonului

In functie de conditiile climatice, puterea instalata specifica varia intre 50 – 120 W/mp. O putere mai mica este necesara atunci cand terenul este acoperit cu un strat de protectie in perioada inghetului sau atunci cand ninge sau ploua.

Conform recomandarilor FIFA un teren de fotbal standard are dimensiunile 105 x 72 m adica 7560 mp. In aceste conditii puterea totala necesara sistemului de incalzire a gazonului este de 380 – 910 kW.

De obicei, nu sunt necesare instalatii de alimentare suplimentare sau statii de transformare datorita posibilitatii conectarii sistemului de incalzire electrica a gazonului la sistemul ce alimenteaza sistemul de iluminat nocturn al stadioanelor. Iluminatul este utilizat in timpul desfasurarii jocurilor si, datorita, inertiei termice mari, temperatura gazonului nu va scade semnificativ.

Instalarea sistemului de incalzire a gazonului

Instalarea sistemului de incalzire Helix pentru terenurile existente de fotbal poate fi realizata in doua moduri:

  • cu ajutorul echipamentului dedicat de instalare , ce pozitioneaza cablul de incalzire la o adancime de 20 – 25 cm in stratul de gazon
  • prin indepartarea stratului de gazon si o data cu instalarea unui nou sistem de drenaj si irigatie, la aceeasi adancime de 20 – 25 cm fata de cota finala a terenului.

Echipa Helix are experienta in proiectarea si instalarea cu succes a sistemelor de incalzire electrica a gazonului pentru diverse proiecte din Romania.

Pentru o solutie completa de incalzire a gazonului contactati acum un specialist Helix!