Incalzire electrica in pardoseala

Sistemul pentru incalzire electrica in pardoseala de la Helix se instaleaza usor, este economic, ecologic si iti ofera controlul exact al temperaturilor si al timpului de functionare pentru fiecare camera! Control, eficienta si economie!

Incalzirea electrica in pardoseala este un sistem sustenabil, eficient si prietenos cu mediul inconjurator dar care te va si ajuta sa tii sub control cheltuielile cu incalzirea.

incalzire electrica in pardoseala

Incalzire electrica in pardoseala

Instalat si dimensionat corect, sistemul functioneaza zeci de ani. Poate fi utilizat atat ca sursa unica de incalzire a locuintelor sau alternativ ca sursa suplimentara de confort (pardoseala calda).

Sistemul de incalzire electrica in pardoseala este un sistem de incalzire din ce in ce mai des utilizat si in Romania. Are o durata lunga de exploatare dar si o eficienta superioara atunci cand este utilizat. Sistemul electric de incalzire in pardoseala este alegerea perfecta pentru incalzirea apartamentelor si a caselor in prezent dar si pentru viitor.

Atunci cand sistemul Helix de incalzire prin pardoseala este utilizat ca sursa unica de incalzire a spatiilor de locuit, indiferent de locatie (apartament sau casa), acesta ofera un nivel de confort superior altor solutii de incalzire si posibilitatea de a economisi energie datorita randamentului ridicat.

In conditiile in care deja aveti instalat un sistem de incalzire dar doriti sa va bucurati si de confortul unei pardoseli calde, sistemele Helix sunt usor de instalat local in orice tip de camera (sufragerie, baie, hol etc.) si sub orice tip de finisaj (placi ceramice, parchet, mocheta etc.).


De ce sa alegeti sistemul pentru incalzire electrica in pardoseala?

Principalul motiv il reprezinta faptul ca acest sistem respecta aproape perfect nevoia de caldura pe niveluri a organismului uman ceea ce duce la un confort net superior altor sisteme de incalzire cum ar fi cele prin convectie.

Distributia temperaturii sistemului de incalzire in pardoseala

Incalzire in pardoseala vs alte sisteme

Instalarea unui sistem care incalzeste pornind de la nivelul picioarelor va duce la un confort termic superior al utilizatorului dar si la o eficienta sporita in functionare, adica consumuri mai reduse de energie.

Incalzirea electrica in pardoseala este o solutie de incalzire de joasa temperatura (pardoseala va ajunge la temperaturi de aproximativ 26°C) deoarece elementul incalzitor devine intreaga pardoseala. Deci o suprafata extinsa, cu inertie termica, care cedeaza eficient caldura in camere.

In plus, sistemul electric de incalzire in pardoseala este mai eficient si mai sigur decat sistemele bazate pe circulatia apei calde (hidronice) deoarece nu are parti in miscare precum pompe, nu prezinta riscuri precum colmatarea tevilor, nu prezinta risc la inghet si functioneaza independent pentru fiecare zona.

Avantajele sistemelor Helix de incalzire electrica in pardoseala

 • mai putin praf in aerul din camere, nu ridica praful in aerul din camerele in care sunt instalate
 • temperatura constanta, fara curenti reci de aer ce pot produce disconfort
 • nivel de umiditate constant al aerului, nu duce la efectul de „aer uscat” la interiorul camerelor in care sunt instalate
 • randament aproape de 100%, toata energia consumata este transformata in energie termica necesara incalzirii spatiului
 • confort superior pentru utilizator
 • posibilitati mari de design interior care nu sunt compromise de existenta radiatoarelor, centralelor termice, conducte de gaz sau apa
 • investitie initiala mica fata de alte solutii de incalzire
 • economie la consum prin posibilitatea de control pe zone a sistemului de incalzire, pentru fiecare camera
 • fara costuri suplimentare precum verificarile tehnice periodice
 • utilizare indelungata, sistemul rezista atat timp cat pardoseala in care este inglobat ramane intacta
 • 20 de ani garantie oferita de producator

Eficienta sistemului electric de incalzire in pardoseala depinde de grosimea stratului de izolatie al pardoselii. Aceasta variabila este importanta mai ales pentru pardoselile de la parter sau cele situate deasupra camerelor neincalzite.

Cablu incalzire in sapa

Sistem incalzire cu instalare in sapa

Sistemul electric de incalzire in pardoseala instalat in sapa

Sistemul electric de incalzire in pardoseala are performante sporite atunci cand este instalat in sapa, dedesubtul pardoselei finite. Acest fapt se datoreaza inmagazinarii de caldura (inertie termica) in stratul de sapa si a cedarii treptate catre ambientul camerei. Practic pardoseala devine sursa de caldura a casei!

Cablurile incalzitoare pot fi instalate pe o sapa existenta sau pe plasa de armare a sapei ce urmeaza a fi turnata.

Este important ca sapa in care sunt instalate cablurile incalzitoare sa fie izolata dedesubt dar si perimetral catre pereti. Izolatia termica va opri pierderile de caldura catre elementele de structura ale constructiei si va contribui la diminuarea consumului de energie, adica costuri reduse in utilizare!

pas instalare covoras incalzire 3

Incalzire instalata sub placi ceramice

Sistemul pentru incalzire electrica in pardoseala instalat sub gresie, placi ceramice

Atunci cand se doreste un timp scurt de incalzire a pardoselei se poate opta pentru cabluri sau covorase de incalzire in pardoseala instalate direct sub placile ceramice, piatra naturala, travertin, marmura etc.

Cablurile, respectiv covorasele pentru acest tip de instalare sunt subtiri si permit instalarea in adezivul de fixare a placilor ceramice.

Acest fapt face din aceasta solutie o solutie perfecta pentru proiectele de renovare unde inaltimea finala a pardoselilor reprezinta un aspect important. Practic cablurile sau covorasele de incalzire in pardoseala furnizate de Helix pentru aceasta aplicatie se integreaza comple in stratul de adeziv al placilor ceramice fara a ridica suplimentar nivelul pardoseli.

In acest caz pentru placare se recomanda utilizarea unui adeziv flexibil care sa permita eventualele dilatatii ce pot aparea la incalzirea/racirea pardoselilor.

Incalzire in pardoseala sub parchet

Incalzire sub parchet laminat

Sistemul electric de incalzire in pardoseala instalat direct sub parchet

Atunci cand se doreste un timp scurt de incalzire si ati optat pentru o pardoseala din parchet laminat puteti alege pentru realizarea sistemului de incalzire covorasele Helix cu instalare direct sub parchet, fara a fi necesara turnarea unei sape.

Acestea au suprafata acoperita cu un strat de aluminiu dispersand uniform caldura pe suprafata pardoselei. Sub covorasele incalzitoare Helix se recomanda instalarea unui strat de izolatie termica pentru a impiedica pierderile de caldura si o functionre ineficienta a sistemului. Izolatia termica se realizeaza prin pozitionarea unor placi din polistiren extrudat cu grosimea de 3 sau 6mm.

In general se recomanda sa limitati temperatura in pardoseala la maxim 28° C atunci cand aveti o pardoseala din parchet laminat. Aceasta limitare este usor de realizat prin intermediul termostatelor din gama Helix care sunt oferite atat cu senzor ambient cat si senzor de pardoseala.

Incalzire pentru pardoseli suspendate

Incalzire in pardoseala flotanta

Sistemul de incalzire electrica in pardoseala instalat in pardoseli flotante din lemn

Si atunci cand aveti pardoseli flotante sau suspendate va putem oferi o solutie eficienta de incalzire in pardoseala.

In acest caz, cablurile incalzitoare Helix vor fi instalate sub pardoseala din lemn pe o plasa metalica deasupra stratului de izolatie termica care poate fi vata minerala, polistiren etc.

Dimensionarea sistemului de incalzire in pardoseala pentru aceasta aplicatie trebuie realizata de catre un specialist si va tine cont de grosimea pardoselei din lemn, densitatea si conductivitatea termica a acesteia.

Aceasta solutie de incalzire este recomandata mai ales caselor cu structura din lemn.

Cabluri sau covorase electrice pentru incalzire in pardoseala?

In functie de tipul pardoselei si de cat de gros poate fi stratul in care instalati sistemul de incalzire electrica in pardoseala veti gasi in gama noastra solutia. Astfel, pentru instalare in stratul de adeziv pentru placare va recomandam cablurile DM, Ultratec si covorasele MD cu diametrul respectiv grosimea de maxim 4 mm. Pentru instalare in sapa recomandam cablurile incalzitoare VCD cu diametrul de 7mm.

In alegerea tipului de elment incalzitor trebuie sa tineti cont si de forma camerei in care veti instala sistemul. Pentru camerele rectangulare covorasele de incalzire pot fi o solutie cu timp redus de instalare. Pentru camerele cu forme neregulata sau atunci cand doriti o acoperire foarte buna a suprafetelor este bine sa alegeti un cablu incalzitor deoarece veti beneficia de o flexibilitatea mai mare atunci cand il veti instala pe suprafata pe care o doriti instalata.

Cat timp este necesar pentru incalzirea pardoselilor si a ambientului?

Timpul de incalzire al pardoselilor si implicit al ambientului camerelor atunci cand este utilizat un sistem de incalzire este influentat de mai multi factori. Este recomandat sa discutati cu un specialist Helix care in functie de tipul aplicatiei poate dimensiona corect sistemul de incalzire electrica in pardoseala.

Astfel daca doriti un timp scurt de incalzire, elementele incalzitoare trebuie instalate cat mai aproape de suprafata pardoseli, in timp ce pentru obtinerea unei inertii termice mai mari a sistemului elementele incalzitoare vor fi instalate la o adancime mai mare in sapa.

Pentru aplicatiile care necesita instalarea elementelor incalzitoare mai aproape de suprafata pardoselilor va recomandam cablurile incalzitoare DM si UltraTec sau covorasele incalzitoare tip MD, respectiv WoodTec2. Pentru aplicatiile cu instalare a cablurilor incalzitoare la adancimi mai mari, in sapa, va recomandam cablurile incalzitoare tip VCD.

Eficienta sistemului de incalzire electrica in pardoseala

Pentru a scurta timpul de incalzire a pardoselei in care ati instalat un sistem de cabluri incalzitoare este importanta instalarea izolatiei perimetrale si a unui strat de izolatie termica sub sistemul de incalzire.

In plus, este bine sa optati pentru o sapa cu o rezistenta termica redusa astfel incat caldura degajata de cablurile incalzitoare sa fie usor cedata spre partea superioara a pardoselei si implicit spre ambientul camerei.

Consumul de energie aferent sistemelor electrice de incalzire in pardoseala

Pentru a afla informatii si despre consumul de energie electrica aferent sistemelor electrice de incalzire va recomandam si informatiile prezentate AICI.

Marcaje materiale pardoseala

Marcaje/pictograme care indica compatibilitatea cu sistemele de incalzire pardoseala.

Deasupra pardoselilor incalzite puteti alege urmatoarele tipuri de finisaje:
 • placi ceramice precum gresie, portelan
 • piatra naturala, teracota, travertin, marmura etc.
 • rasini epoxidice
 • PVC / Vinyl
 • parchet flotant sau lipit
 • parchet laminat

Toate materialele mentionate mai sus trebuie sa aibe aprobarea producatorilor lor pentru utilizare impreuna cu sisteme de incalzire in pardoseala. De asemenea, acestea trebuie instalate conform instructiunilor stabilite de producator.

Pentru o propunere privind realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala Helix sunt necesare: proiectul sau schita a constructiei sau zonei pentru care doriti instalarea sistemului de incalzire si informatii despre nivelul de izolatiei termica, respectiv locatia constructiei.

Pentru un calcul orientativ rapid puteti accesa AICI aplicatia noastra pentru dimensionarea sistemelor de incalzire electrica in pardoseala.

Sistemele de incalzire electrica in pardoseala furnizate de Helix se bazeaza pe:

1. Cabluri incalzitoare VCD instalate in sapa la momentul constructiei.

2. Covorase incalzitoare MD si cabluri incalzitoare DM / UltraTec instalate in adezivul flexibil sau sapa autonivelanta direct sub finisajul pardoselii.

3. Covorase incalzitoare WoodTec2™ potrivite pentru instalarea uscata direct sub parchetul laminat.

4. Termostate manuale sau programabile, cu instalare in doza de perete sau pe sina in tabloul electric