Noi reglementari de la 1 ianuarie 2018

Incepand cu 1 Ianuarie 2018 vor intra in vigoare cerinte mai stricte ale Comisiei Europene in ceea ce priveste Ecodesign-ul echipamentelor energetice. Directiva ERP este o continuare a pachetului legislativ Directiva 20/20/20 privind Energia Regenerabila.

Conform acesteia, pana in anul 2020 ponderea energiei regenerabile trebuie crescuta cu 20% iar simultan trebuie reduse cu 20% emisiile CO2 si cu 20% consumul de energie primara.

Noua legislatie nu influenteaza elementele incalzitoare precum cablurile sau covorasele de incalzire si se refera la sistemele de control. Producatorii de controller-e sunt obligati sa introduca modificari care sa permita ajustarea acestor echipamente conform noilor cerinte.

Directiva mapeaza separat cerintele de Ecodesign privind eficienta energetica a convectoarelor si separat pentru sistemele de incalzire in pardoseala. Datorita acestor noi reglementari HELIX va introduce in gama aceste noi echipamente pentru conformare cu aceste obiective. Toate echipamentele fabricate anterior vor fi oferite pana la epuizarea stocurilor. Noua legislatie este valida pentru comenzi primite dupa intrarea in vigoare a acestor reglementari.

In acest moment, in gama HELIX de control modelele OCD4 si OCD5 sunt echipate cu functii ce respecta reglementarile din Directiva privind Ecodesign-ul 2009/125/EC, precum si Reglementarea Europeana (EU) 2015/1188.

incalzire electrica in pardoseala

Costul incalzirii in pardoseala

incalzire electrica in pardosealaDeoarece sistemul de incalzire in pardoseala nu mai este un subiect necunoscut ba chiar a devenit un sistem cautat de cei care isi construiesc casa sau cladiri cu alte destinatii precum birouri, comercial si chiar industrial, subiectul costul incalzirii in pardoseala in acest sistem este printre primele abordate in discutii.

Costuri si beneficii ale sistemului de incalzire in pardoseala

Pentru a va face o imagine clara asupra subiectului cost incalzire in pardoseala va vom prezenta mai jos informatii structurate astfel incat decizia sa fie luata in cunostiinta de cauza. Trebuie stiut este faptul ca din punct de vedere al consumului clientii care opteaza pentru incalzire in pardoseala obtin economii la consum intre 10 si 50% fata de alte sisteme de incalzire, datorita eficientei si randamentului net superioare.

Echipamentele pentru instalare

Un element care influenteaza costul incalzirii in pardoseala este tipul de echipamente. In gama noastra de produse puteti opta pentru cabluri incalzitoare sau pentru covorase de incalzire sau plase de incalzire cum mai sunt denumite. Daca cumulam costul elementelor incalzitoare (cabluri sau covorase), termostate manuale de control plus senzori, accesorii de montaj, valoarea medie pe care o obtinem este de 9-10 eur per mp pentru casele cu suprafete mai mari sau 14-15 eur per mp pentru locuinte mai mici precum apartamente.

Sistemul de control

Costul incalzirii in pardoseala prezentat mai sus ia in calcul un termostat simplu pentru control (de ex. termostatul nostru manual ELR-10) dar in gama noastra gasiti si regulatoare sau termostate de control mai avansate ale caror costuri pot creste costul final al incalzirii in pardoseala. Este bine de stiut ca un termostat avansat de control inseamna economie suplimentara la consumul sistemului de incalzire in pardoseala.

In principiu, se recomanda instalarea unui termostat in fiecare camera cu incalzire in pardoseala, deci numarul camerelor va influenta si costul incalzirii in pardoseala.

In gama noastra veti gasi termostate de control de la 40 eur per unitate la 120 euro per unitate in functie de caracteristici si beneficiile oferite (programabil, cu ecran iluminat, functionare adaptiva etc.).

Costul incalzirii in pardoseala

Acum ca avem elementele care stau la baza calcului privind costul incalzirii in pardoseala putem aproxima costuri intre 15 si 40 euro per metru patrat aferente materialelor si instalarii acestora, in functie de variabilele prezentate mai sus si, bineinteles, de aplicatie (incalzire in pardoseala, degivrare etc.).

Pentru o propunere personalizata contactati-ne utilizand informatiile din sectiunea Contact!

 

Probleme ce apar la utilizarea lopetii pentru indepartarea zapezii

Accidentari cauzate de indepartarea zapezii cu lopata

Sezonul rece poate aduce de multe ori caderi masive de zapada atat in oras cat si in afara acestora. Catitatile masive de zapada pot produce stricaciuni ale acoperisurilor si pot bloca zonele de acces precum alei, trepte exterioare, rampe auto etc.

Probleme ce apar la utilizarea lopetii pentru indepartarea zapezii Desi la prima vedere activitatea de indepartare manuala a zapazii cu lopata pare a fi o activitate chiar benefica pentru sanatate, aceasta poate duce la aparitia sau agravarea unor afectiuni importante.

Datorita intensitatii sale aceasta activitate poate duce chiar la producerea atacurilor de cord pentru cei care nu au o stare de sanatate buna. Patrick Skerrett editor la Harvard Health scrie ca ridicarea lopetii si mutarea a zeci de kilograme de zapada, mai ales dupa cateva luni in care nu ati facut miscare, poate forta inima, iar vremea rece poate duce la crestere tensiunii arteriale si formarea de cheaguri de sange.

Alte tipuri de accidentari, in functie de cat de des se produc le puteti vizualiza in imaginea alaturata. 

Sfaturi pentru utilizarea sigura a lopetii la inlaturarea depunerilor de zapada

 • in primul rand consultati un doctor inaintea sezonului rece pentru a fi sigur ca starea de sanatate va permite sa realizati operatiuni de indepartare cu lopata a zapezii
 • imbracati-va potrivit sezonului dar tineti cont ca veti face miscare. Folositi manusi ca sa preveniti aparitia basicilor pe maini dar si pentru a va proteja de ger. Incaltamintea cu talpa aderenta este recomandata.
 • asigurati-va ca aveti vizibilitate pe zona pe care doriti sa indepartati zapada.
 • hidratati-va. Dezhidratarea se poate produce si in sezonul rece.
 • ‘incalziti-va’ muschii inainte de a incepe operatiunea de indepartare a zapezii.
 • nu ridicati cu spatele ci prin articularea picioarelor. De asemenea daca doriti sa runcati zapada din lopata in lateral evitati sa faceti miscarea de rotire cu spatele deoarece pot aparea dureri de spate sau afectiuni precum herniile de disc. Indicat este sa faceti miscarea de rotire cu tot corpul.
 • incercati sa inlaturati zapada imediat dupa depunerea ei si in sesiuni scurte si dese. Zapada mai densa si mai grea sporeste risul producerii de accidentari.

Degivrarea electrica solutia eficienta si sigura de indepartare a gheatii si a zapezii

Fiind specialisti in realizarea sistemelor de degivrare va recomandam sa preveniti depunerile de gheata si de zapada prin instalarea sistemelor Helix. Sistemele Helix de degivrare sunt compuse din elemente incalzitoare ce se instaleaza pe zona degivrata si sisteme de control pentru o functionare complet automatizata. Pentru mai multe informatii va invitam sa ne contactati sau sa accesati paginile noastre dedicate sistemelor de degivrare:

termostat incalzire pardoseala OCD5

Noul termostat Premium OCD5 cu ecran tactil disponibil in curand!

Controlul sistemelor de incalzire intra intr-o noua etapa 

Progresul tehnic inregistrat in domeniul telefoanelor inteligente si a tabletelor este acum disponibil si pentru sistemele utilizate zi de zi, precum incalzirea in pardoseala si sistemele de incalzire in general.

termostat incalzire pardoseala OCD5

Noul termostat PREMIUM AF OCD5 pentru controlul sistemelor electrice de incalzire in pardoseala!

 

A venit timpul sa scapam de butoane! Noul termostat are ecran tactil TFT color pentru o noua experienta in utilizare.

OCD5 pastreaza functia de adaptabilitate la conditiile termice precum modelul anterior Premium AF OCD4, atat de apreciata de clientii nostri. Prin aceasta functia regulatorul „invata” timp de cateva zile caracteristicile de inertie termica ale camerelor in care este instalat, dupa care controleaza cu exactitate sistemul de incalzire astfel incat sa atinga si sa mentina eficient temperatura stabilita de catre utilizator.

Mai mult, noul model introduce calendarul care face mai usoara modificarea programelor pentru iesirile in weekend sau vacante prelungite totul in vederea mentinerii exacte a temperaturii dorite cu un consum minim de energie.

In plus fata de modelul anterior, OCD5 permite programarea a 6 evenimente pe zi ceea ce va permite un nivel superior de personalizare a programului de incalzire.

„Cireasa de pe tort” este noul concept de constructie a codului QR in meniul regulatorului, unde sunt memorate toate setarile si informatii despre consumul si costul de functionare ale sistemului electric de incalzire in pardoseala. Este suficient sa scanati codul afisat pe ecranul regulatorului pentru ca toate aceste informatii sa fie afisate clar ca diagrame si liste.

Specificatii tehnice:
Alimentare: 100-240VAC
Incarcare: 16A
Instalare: in doza
Intrerupator incorporat: 2-poli, 16A
Gama temperatura de confort: +5°C; +40°C pentru fiecare eveniment
Gama de temperatura economica: +5°C; +40°C pentru fiecare eveniment
Protectie: IP 21
Dimensiuni (I x l x a): 82 x 82 x 40 mm
Ecran: 176 x 220 pixels, TFT
Certificate: VDE, BEAB
Marcaj: CE

Cablu incalzire in sapa

Tipuri de sapa ce pot fi utilizate cu sistemele electrice de incalzire in pardoseala

Atunci cand instalam un sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa ne concentram atat pe detaliile specifice sistemului de incalzire (tip cablu incalzitor, rezistenta, grosime, putere per m etc.) dar si pe materialul in care va fi instalat acesta, sapa in acest caz.

Cablu incalzire in sapa

 

Sunt doua tipuri de sapa care pot fi utilizate cu sistemul electric de incalzire in pardoseala:

 • sapa de anhidrita – cu avantajul unui timp scurt de uscare (aprox. 7 zile), cu o rata de contractie liniara nesemnificativa si porozitate redusa. Suprafetele mari pot fi acoperite cu acest tip de sapa (pana la 300 m²), fara a fi necesare rosturile de dilatare. Datorita porozitatii reduse, sapa va transfera eficient caldura iar pardoseala se va incalzi mai repede decat in cazul sapelor din ciment. Acest tip de sapa este, totuși, sensibila la niveluri ridicate de umiditate si nu poate fi utilizata in camere umede.
 • sapa din ciment – cu avantajul rezistentei sporite la umiditate si temperaturi înalte. Datorita ratei de contractie liniara mare, pentru pardoseli cu suprafata mai mare de 30 m² si cand latura este mai mare de  6 m, rosturile de dilatare sunt obligatorii.
Parametri tehnici Sapa de anhidritaSapa de ciment
Grosimea sapei*35 – 60 mm50 – 88 mm
Transfer de caldura2.0 W/m²K1.0 – 1.1 W/m²K
Timp de uscare7 zile28 zile
Suprafata maxima fara rosturi de dilatatie300 m²30 m²
Porozitate8%15 – 20 %
consum incalzire pardoseala

Consum incalzire electrica in pardoseala

Atunci cand alegem un sistem de incalzire al casei facem o alegere care ne va influenta zilnic din momentul instalarii sistemului pentru o perioda lunga de timp.

Din punct de vedere al costurilor de investitie sistemele electrice de incalzire in pardoseala au un cost mai mic in comparatie cu sistemele traditionale dar si in comparatie cu sisteme moderne precum pompele de caldura. Dat fiind acest fapt in acest articol ne vom concentra pe costurile legate de utilizarea sistemului.

Considerente privind consumul sistemului de incalzire electrica in pardoseala

NU exista costuri precum verificarile tehnice periodice care sunt absolut necesare pentru centralele termice pe gaz si alte echipamente de incalzire. Odata instalat corect sistemul electric de incalzire in pardoseala acesta va functiona eficient pentru zeci de ani.

Controlul sistemului electric de incalzire in pardoseala se face mult mai exact fata de solutiile bazate pe apa incalzita ca agent termic fapt pentru care se inregistreaza economii la consumul de energie. Termostatele furnizate de catre HELIX va sunt furnizate si in variante care permit programarea pe intervale orare si zile astfel incat consumul poate fi redus cu pana 25%.

Pretul energiei electrice a inregistrat in ultima perioada o evolutie constanta in comparatie cu pretul gazelor naturale la care se asteapta cresteri semnificative. Sa nu uitam ca urmeaza in perioada urmatoare liberalizarea pietei gazelor naturale si eliminarea preturilor reglementate pentru acest combustibil. Sistemul electric de incalzire in pardoseala este deci o alegere si pentru viitor!

Pentru a reduce si mai mult consumul sistemului electric de incalzire in pardoseala alegeti o izolatie termica corecta a casei.

Incalzirea electrica in pardoseala, un calcul estimativ

Pentru un calcul estimativ al consumului aferent sistemului electric de incalzire in pardoseala va prezentam mai jos o calculatie exemplu pentru incalzirea unei case cu dimensiuni uzuale pentru Romania.

Tip cameraSuprafata incalzita electric prin pardoseala m²Putere instalata kWOre de functionare dimineataOre de functionare searaCosturi lunare
Hol5.000.6521RON 27.62
Baie 12.500.3822RON 21.25
Baie 24.000.6022RON 33.99
Bucatarie6.000.8122RON 45.89
Living20.002.6013RON 147.30
Dormitor 112.001.5612RON 66.29
Dormitor 212.001.5612RON 66.29
    Total*RON 408.63

Pentru realizarea acestui calcul estimativ s-au facut urmatoarele asumptii:

Regulator inteligent de temperatura OCD4

Controlul sistemului de incalzire

Eficiența sistemului de încălzire este influențată major de modul în care este controlat sistemul. Acest fapt este si mai important pentru sistemele electrice de încălzire în pardoseală deoarece controlul trebuie să țină seama de factori precum: temperatura ambientală, temperatura pardoselei, timpul necesar încălzirii, programul celor care locuiesc în casă etc.

Temperatura ambientală și temperatura din pardoseală

Atunci cînd sistemul de încălzire în pardoseală este utilizat ca sursă unică de încălzire este recomandat sa optați pentru termostate dotate cu senzor încorporat care măsoară temperatura ambientală dar și cu senzor extern, de pardoseală. Pe baza măsurătorilor trimise de senzorul de pardoseală, regulatorul de temperatură corelează temperatura ambientală cu cea din pardoseală și, dacă este programat în acest sens, poate limita temperatura din pardoseală la un nivel prestabilit.

Termostatele inteligente Helix Premium sunt recomandate pentru un control economic și eficient al sistemelor electrice de incalzire in pardoseala, atunci când aceste sisteme sunt utilizate ca sursă unică de încălzire. Pentru aplicații tip pardoseală caldă (de ex. pardoseală caldă în baie) se pot alege cu încredere termostatele din gama Basic.

Timpul de încălzire

Acest subiect este unul deosebit de important și care este influențat la rândul său de mai mulți factori precum: cât de repede se „pierde” căldura din cameră spre exterior (nivelul de izolație termică), temperatura exterioară, puterea sistemului de încălzire, suprafața vitrată a camerei și orientarea acesteia, programul setat și urmat de termostat etc.

Pentru că acest material este dedicat mai ales controlului este bine să spunem că fiecare cameră are specificul ei din punct de vedere termic. Tocmai din acest motiv și având în vedere un control eficient este bine să alegeți termostate care pot înregistra aceste caracteristici termice și pot ajusta timpul de încălzire astfel încât funcționarea acestuia să fie cât mai scurtă, iar nivelul de confort termic să fie maxim. Un astfel de termostat este termostatul Premium OCD4 din gama de control Helix!

Programul de încălzire

Durata funcționării sistemului de încălzire este clar influențată de factorii prezentați mai sus (izolație, puterea termică  a sistemului de încălzire) etc. Pe lângă aceștia și programul celor care locuiesc în casă este important – una este să avem un sistem de încâlzire în pardoseală care este activ aproape toată ziua și alta este o funcționare pe intervale atunci când avem nevoie.

Practic stabiliți în programul termostatului orele de start și temperatura dorită pe anumite intervale de timp, iar termostatul urmează programul. De exemplu termostatul OCD4 este unul care vă facilitează programarea oferind 4 evenimente zilnice potrivite în majoritatea cazurilor: Dimineață (când vă treziți), Zi (când sunteți absent de acasă), Seară (la întoarcerea acasă) și Noapte (somn).

Alegeti calitatea pentru controlul sistemului de incalzire

Alegeți un regulator de temperatură de calitate ce reduce consumul de energie electrică necesar încălzirii și care asigură un control exact și sigur.

În gama de automatizări Helix veți găsi regulatoarele din gama Premium, termostate care vă sunt oferite cu multe funcții inteligente ce asigură o economie la consum dar și un confort termic optim.

Termostatul Premium OCD4 se montează în doză de perete și asigură un control exact al sistemului de încălzire.

Termostat incalzire electrica

Termostatul inteligent PREMIUM OCD4

Termostatul OCD4 se diferentiază clar fată de alte sisteme de control prin caracteristici precum:

 • programare ușoară și intuitivă.
 • funcție adaptivă – regulatorul învață în câteva zile caracteristicile termice ale camerei în care este instalat, adică cât timp este necesar pentru a aduce temperatura camerei la cea stabilită în program.
 • monitor energie – vă sunt oferite informații despre costul utilizării sistemului de încălzire electrică în pardoseală. Puteti vizualiza costurile pentru ultimele 2 zile, 30 zile sau 365 zile.
 • auto-diagnoză – vă sunt indicate prin coduri de eroare eventuale probleme cu senzorii de temperatură ai regulatorului.
 • 4 evenimente/zi – programul de funcționare a sistemului de încălzire este dezvoltat astfel încât să fie eficient și ușor de programat fiind împărțit în patru intervale ale zilei: Dimineață, Zi (când sunteți absent de acasă), Seară (la întoarcerea acasă) și Noapte.

Pentru a vă asigura ca aveți toate informațiile și recomandările contactați cu încredere echipa Helix sau partenerii noștri!

incalzire in pardoseala

Confortul termic si sistemul de incalzire baie

Atunci cand construim sau renovam baia ne gandim cel mai des la felul in care va arata: culori si dimensiuni ale placilor ceramice, design-ul cazii si al obiectelor sanitare, forma oglinzii etc. 

Pe langa aceste elemente care sunt vizibile va recomandam sa va ganditi si la sistemul de incalzire pe care il veti alege. Sistemele furnizate de Helix de incalzire in pardoseala sunt foarte usor de instalat si va pot oferi confort termic superior in comparatie cu alte solutii cum ar fi radiatoarele clasice. Ganditi-va numai la senzatia placuta pe care o veti avea sa pasiti pe o pardoseala calda atunci cand sunteti in baie sau iesiti din cabina de dus sau cada. In plus, pardoseala se va usca rapid iar baia va fi o zona cu adevarat confortabila.

Sistemul de incalzire electrica in pardoseala poate fi utilizat ca sursa unica de incalzire pentru aceste zone sau numai pentru a incalzi pardoseala (sursa suplimentara de confort).

Instalarea sistemului de incalzire electrica in pardoseala se poate realiza atat in sapa cat si in adezivul flexibil sau sapa autonivelanta.

Puteti alege variante de produs cum este covorasul incalzitor sau cablu incalzitor, in functie de suprafata pe care doriti sa o incalziti.

Controlul se realizeaza foarte usor prin intermediul unui termostat ce poate fi instalat chiar la interiorul bai si care masoara atat temperatura ambientala cat si cea din pardoseala. Va recomandam sa optati pentru termostate programabile astfel incat sistemul sa functioneze numai atunci cand aveti nevoie. Spre exemplu, puteti programa regulatorul de temperatura (termostatul) sa porneasca sistemul dimineata si seara astfel incat in perioada de absenta de acasa sa nu existe consum de energie electrica pentru sistemul de incalzire in pardoseala din baie.

Pentru incalzire baie si confort ridicat Helix va recomanda urmatoarele produse:

pas instalare covoras incalzire 1

Covoras incalzitor

port prosop electric baie

Port prosop electric

dezaburire oglinda baie

Folie dezaburire oglinda

 

 

 

 

Degivrarea rampelor auto

Instalare degivrare pentru rampa auto

Daca aveti garaj sau planuiti sa va construiti unul este bine sa luati in calcul si un sistem electric de degivrare pentru rampa auto. In timpul iernii, rampa poate ingheta sau poate acumula zapada iar accesul la garaj/casa poate fi blocat.

Instalare degivrare rampaIn functie de suprafata rampei si de marimea garajului puteti opta pentru o degivrare totala a rampei sau partiala pe zonele de rulare a rotilor.

In general, pentru Romania se recomanda o putere instalata a sistemului de degivrare de 250W/mp. Este bine sa instalati sub cablurile incalzitoare un strat de izolatie termica precum polistiren extrudat.

Termostat degivrare ETO2

Termostat degivrare ETO2

Instalarea sistemului se realizeaza usor dar este deosebit de important ca dimensionarea acestuia sa se faca corect si sa alegeti si o automatizare performanta.

Automatizarea este in general compusa din termostate, precum ETO2 din gama noastra de produse, si senzori de sol cu instalare in stratul de beton, ce detecteaza nivelul de umiditate si temperatura (ETOG din gama noastra).

 

senzor cu detectie tempratura si umiditate

Senzor sistem degivrare

Instalare sistemului de degivrare

Apelati la un specialist Helix pentru o propunere completa si optima de realizare a sistemului dumneavoastra.

Incalzire in pardoseala sub placi ceramice

Cum alegem pardoseala

Alegerea pardoselii in cazul renovarilor dar si a constructiilor noi este o etapa importanta deoarece implica costuri si va afecta semnificativ ambianta interioara pentru o perioada lunga de timp.

Cum alegem pardoseala? Pentru a face o alegere corecta va propunem cateva criterii in selectia pardoselii la interior. Pornim de la premisa ca aveti stabilit deja bugetul pentru instalarea pardoselii.

Incalzire in pardoseala pentru baie

Alegerea se va face in functie de tipul camerei, dormitor sau living, baie sau hol

Parchetul poate fi o solutie pentru zonele de living si dormitor, in timp ce pentru baie sau holuri este preferata gresia sau placi ceramice, travertin, marmura etc.

Alegere tine si de confortul termic deoarece pardoselile acoperite cu placi ceramice tind sa fie mai reci – in acest caz va recomandam sa luati in calcul si sistemele de incalzire in pardoseala ce pot fi tulizate atat ca sursa unica de incalzire dar si numai pentru a incalzi pardoseala.

Urmatorul aspect de care trebuie sa tineti cont este umiditatea

Spre exemplu in bai este indicat ca pardoseala sa fie hidroizolata pentru a nu permite infiltrarea apei in sapa fapt ce poate duce la pagube sau poate favoriza aparitia mucegaiului.

Sistemele de incalzire in pardoseala sunt recomandate si pentru camere umede, precum baile, deoarece vor ajuta la uscarea pardoseli si nu vor permite aparitia mucegaiului.

Pardoseala trebuie izolata sau nu?

In functie de nivel (parter, etaj, mansarda etc.) trebuie sa acordati atentie si izolatiei termice. Spre exemplu, pardoselile de la parterul locuintelor se recomanda a fi izolate termic.

In mod uzual, materialul izolator va fi polistiren extrudat, diverse grosimi, inglobat in sapa. Prezenta izolatiei va influenta pozitiv atat nivelul de confort dar si consumul sistemelor de incalzire, indiferent daca utilizati incalzire in pardoseala sau incalzire prin convectie, precum radiatoarele etc. In cazul sistemelor de incalzire in pardoseala prezenta izolatiei este in majoritatea cazurilor obligatorie.

Durabilitate

Daca aveti animale de companie, caini sau pisici, trebuie sa luati in calcul posibilitatea ca vor zgaria pardoseala sau pot produce pete pe suprafata acesteia.

In cazul pardoselilor din lemn masiv aceste probleme pot fi inlaturate prin raschetare si lacuire. In cazul parchetului laminat, din pacate va trebui sa inlocuiti partial sau total pardoseala.

Probabil cele mai potrivite alegeri in cazul in care doriti si durabilitate a pardoselilor sunt: piatra naturala (travertin, granit, marmura etc.), placi ceramice (gresie portelanata), beton. Piatra naturala este durabila dar in cazul marmurei aceasta se va eroda datorita traficului. Placile ceramice sunt rezistente si practice dar probabil vor ceda, se vor crapa daca sunt lovite sau daca scapati obiecte cu greutate  pe suprafata lor.