Incalzire in pardoseala sub placi ceramice

Cum alegem pardoseala

Alegerea pardoselii in cazul renovarilor dar si a constructiilor noi este o etapa importanta deoarece implica costuri si va afecta semnificativ ambianta interioara pentru o perioada lunga de timp.

Cum alegem pardoseala? Pentru a face o alegere corecta va propunem cateva criterii in selectia pardoselii la interior. Pornim de la premisa ca aveti stabilit deja bugetul pentru instalarea pardoselii.

Incalzire in pardoseala pentru baie

Alegerea se va face in functie de tipul camerei, dormitor sau living, baie sau hol

Parchetul poate fi o solutie pentru zonele de living si dormitor, in timp ce pentru baie sau holuri este preferata gresia sau placi ceramice, travertin, marmura etc.

Alegere tine si de confortul termic deoarece pardoselile acoperite cu placi ceramice tind sa fie mai reci – in acest caz va recomandam sa luati in calcul si sistemele de incalzire in pardoseala ce pot fi tulizate atat ca sursa unica de incalzire dar si numai pentru a incalzi pardoseala.

Urmatorul aspect de care trebuie sa tineti cont este umiditatea

Spre exemplu in bai este indicat ca pardoseala sa fie hidroizolata pentru a nu permite infiltrarea apei in sapa fapt ce poate duce la pagube sau poate favoriza aparitia mucegaiului.

Sistemele de incalzire in pardoseala sunt recomandate si pentru camere umede, precum baile, deoarece vor ajuta la uscarea pardoseli si nu vor permite aparitia mucegaiului.

Pardoseala trebuie izolata sau nu?

In functie de nivel (parter, etaj, mansarda etc.) trebuie sa acordati atentie si izolatiei termice. Spre exemplu, pardoselile de la parterul locuintelor se recomanda a fi izolate termic.

In mod uzual, materialul izolator va fi polistiren extrudat, diverse grosimi, inglobat in sapa. Prezenta izolatiei va influenta pozitiv atat nivelul de confort dar si consumul sistemelor de incalzire, indiferent daca utilizati incalzire in pardoseala sau incalzire prin convectie, precum radiatoarele etc. In cazul sistemelor de incalzire in pardoseala prezenta izolatiei este in majoritatea cazurilor obligatorie.

Durabilitate

Daca aveti animale de companie, caini sau pisici, trebuie sa luati in calcul posibilitatea ca vor zgaria pardoseala sau pot produce pete pe suprafata acesteia.

In cazul pardoselilor din lemn masiv aceste probleme pot fi inlaturate prin raschetare si lacuire. In cazul parchetului laminat, din pacate va trebui sa inlocuiti partial sau total pardoseala.

Probabil cele mai potrivite alegeri in cazul in care doriti si durabilitate a pardoselilor sunt: piatra naturala (travertin, granit, marmura etc.), placi ceramice (gresie portelanata), beton. Piatra naturala este durabila dar in cazul marmurei aceasta se va eroda datorita traficului. Placile ceramice sunt rezistente si practice dar probabil vor ceda, se vor crapa daca sunt lovite sau daca scapati obiecte cu greutate  pe suprafata lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *