calitatea aerului si sistemul de incalzire pardoseala

Calitatea aerului in casa si incalzirea in pardoseala

Aerul pe care il respiram in casa este deosebit de important pentru starea noastra generala de confort si sanatatate. Desi la prima vedere nu exista o legatura intre sistemul de incalzire si aerul din casa existe influente majore ale modului in care incalzim casa si proprietatile aerului respirat.

Orice sistem de incalzire bazat pe convectie, cum sunt cele cu radiatoare, calorifere sau convectoare, vor antrena particulele de praf din camere deoarece aceste sisteme de incalzire creeaza curenti de aer in camere atat pe inaltime cat si pe orizontala. Mai mult, in cazul convectoarelor care imping aerul cu ajutorul ventilatoarelor, acest efect de miscare a aerului si implicit al prafului este amplificat.

Trebuie tinut cont de faptul ca temperaturi ambientale de peste 22-24°C cresc riscul aparitiei iritatiilor membranei mucoase.

Asa numitul proces de extractie a prafului uscat apare la temperaturi de peste 55°C. Aceste temperaturi sunt atinse deseori de catre radiatoare sau calorifere. La intrarea in contact a aerului cu suprafetele metalice ale radiatoarelor, acestea din urma acumuleaza mai multi ioni pozitivi decat negativi ceea ce duce la senzatia de uscaciune a sistemului respirator. In comparatie, sistemul de incalzire in pardoseala nu produce aceste efecte negative dat fiind faptul ca pardoseala este un corp de incalzire de temperatura joasa si uniforma.

In cazul sistemelor de climatizare, cum sunt aparatele de aer conditionat sau cele care circula aerul incalzit sau racit prin tuburi, problema prafului este si mai mare deoarece pe langa acesta se pot dezvolta bacterii sau mucegai care sunt antrenate impreuna cu praful in camere unde vor ajunge in aer.

In general aceste sisteme vin cu filtre de aer dar in multe situatii aceste filtre nu sunt curatate la timp sau au un nivel de eficienta redus. Pentru cei sensibili sau cei care au sistemul imunitar slabit acest lucru poate duce la complicatii respiratorii.

Incalzire in pardoseala recomandata celor cu alergiiIncalzirea in pardoseala se bazeaza in principal pe radiatia caldurii. Acest principiu face ca pardoseala sa fie elementul care cedeaza caldura in camera avand o temperatura confortabila (mai mare decat temperatura ambientului), uniforma pe suprafata sa. Prin aceasta nu se creeaza curenti de aer in camera si deci  particulele de praf nu sunt aruncate in aerul respirat unde pot crea probleme – deci nu le veti respira.

Mai mult in conditiile utilizarii sistemului de incalzire in pardoseala si inexistentei umiditatii la nivelul acesteia nu se creaza mucegai sau bacterii care pot dauna sanatatii.

Pentru cei cu alergii doctorii recomanda inlaturarea carpetelor, mochetei si a covoarelor deoarece acestea tind sa retina praful favorizand dezvoltarea acarienilor. Chiar daca se vor aspira zilnic aceste zone nu se va reusi eliminarea prafului si a acarienilor deoarece acestea se afla in adancime sau chiar sub aceste materiale textile. Mai mult in momentul in care utilizati aspiratorul veti agita aerul din camere si veti antrena si praful.

Cel mai usor de intretinut din acest punct de vedere sunt pardoselile din placi ceramice, gresie, travertin, marmura etc. Mai mult, aceste materiale sunt foarte bune conductoare ale caldurii deci recomandate pentru a fi utilizate deasupra sistemelor de incalzire in pardoseala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *